Göz Kamaştırıcı ve Hassas Abiye Elbiselerin Bakımı Nasıl Yapılmalı ?

Göz Kamaştırıcı ve Hassas Abiye Elbiselerin Bakımı Nasıl Yapılmalı ?

22 Mayıs 2023

Abiye elbise modelleri, kadın gardrobunun vazgeçilmez parçalarındandır. Akşam yemeklerinde, doğum günlerinde, sevdiğiniz bir arkadaşınızın nişanında ya da düğününde giyeceğiniz kıyafetleri, özenle seçersiniz. Mezuniyet, baby shower ve yıl dönümü gibi anısı olan özel günlerde kullandığınız elbiseleri ise ömür boyu saklamak isteyebilirsiniz.

Hassas kumaşlardan üretildikleri ve farklı detaylara sahip oldukları için abiye kıyafetlerin bakımı zor görünebilir. Hâlbuki tek yapmanız gereken, elbiseye uygun işlemleri takip etmektir. Kıyafetin kumaşına ve türünü göre doğru yıkama ve muhafaza adımlarını uyguladığınızda abiyenizin kalitesini korumanız mümkün olur. Abiye bakımı için evde kuru temizleme, hassas yıkama ve buharlı temizlik gibi birçok farklı seçenek mevcut.

Abiye Elbise Bakımı: Evde Abiye Temizliği Nasıl Yapılır?

En özel günlerde giymek için sakladığınız ve bazen yüksek bütçeler ayırdığınız abiyelerinizi yıllar boyu kullanmak istersiniz. Bu nedenle abiye elbise bakımı, oldukça önemlidir. Evde abiye yıkama işlemi ise büyük dikkat gerektirir. Gizia’da bulabileceğiniz abiye elbiselerin evde temizlenmesi için dikkat edilmesi gereken bazı adımlar vardır.

Elbiseleri etiketteki talimatları okuyarak yıkamak, leke çıkarıcı kullanmak, doğrudan güneş almayan bir yerde kurutmak ve düşük ısıda ütülemek, abiye temizliğinin temel adımlarıdır. Temizliğin ardından kıyafeti uygun koşullarda saklamak gerekir. Abiye kıyafetlerin doğru şekilde temizlenmesi elbisenin ömrünü uzatır, kumaşın rengini ve kalitesini korur. Ancak kıyafet hassas veya zor lekelere sahipse profesyonel bir kuru temizleme hizmeti almak daha uygun olabilir.

Abiye Elbise Kaç Derecede Yıkanmalıdır?

Abiye elbise bakımının en hızlı ve zahmetsiz yöntemi çamaşır makinesi kullanmaktır. Ancak abiye elbiselerin yıkanma derecesi, kumaşın cinsine ve etiketteki bakım talimatlarına göre değişebilir. Dolayısıyla yıkama talimatı sembollerini dikkatle okumak önemlidir.

Abiyeler için genellikle makinede hassas yıkama tercih edilir. Abiye elbiseler, soğuk veya ılık suda yani 30-40 derece arasında yıkanabilir. Kıyafeti aşırı sıcak suda yıkamak veya yüksek ısıda kurutmak, kumaşın rengini soldurabilir veya şeklini bozabilir. Bu nedenle uygulayacağınız işlemlerden emin değilseniz profesyonel bir kuru temizleme hizmeti almayı düşünebilirsiniz.

Çamaşır Makinesinde Yıkanamayan Abiyeler Nasıl Temizlenir?

Bazı abiyeler, çamaşır makinesinde yıkamak için uygun değildir. Ürünün etiketinde yer alan elbise yıkama sembollerini inceleyerek bu uygunluğu kontrol edebilirsiniz. Eğer etikette elbisenin makinede yıkanamayacağı belirtilmişse daha farklı abiye elbise bakımı yöntemlerine yönelmeniz gerekir.

Çamaşır makinesinde yıkanamayan abiyeler, özel kumaşlardan yapıldığı için dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Bunun için başvurabileceğiniz ilk yöntem, elbette kuru temizleme. Fakat aceleniz varsa ve elbiseyi evde temizlemeniz gerekiyorsa elinizde yıkayabilirsiniz. Fazla çitilemeden, kumaşa nazik davranarak yıkama işlemini tamamlamanız mümkün. Buharla temizleme işlemi ve hassas leke çıkarma ürünleri gibi yöntemler de kullanılabilir. Ancak pratiklik sizin için önemliyse abiye elbise seçim rehberini inceleyerek Gizia’nın sunduğu koleksiyondan makinede yıkanabilen kıyafetleri tercih edebilirsiniz. 

Abiye Elbiselerdeki Lekelerden Kurtulmak için Pratik Çözümler 

Leke çıkarma işlemi de abiye elbise bakımı adımlarından biridir. Bazen elbisenizi yıkasanız bile bazı lekeler çıkmayabilir. Tertemiz elbisenizin üzerine dökülen bir içeceğin lekesini acilen çıkarmak isteyebilirsiniz. Özellikle ikramlı davetlerde böyle problemler yaşamanız mümkündür. Bu nedenle kokteyl elbisesi bakımı için en uygun yöntemi arıyor olabilirsiniz.

Abiye elbiselerdeki lekelerden kurtulmak için birkaç pratik yöntem bulunur. İlk olarak lekeli bölgeye hafif bir deterjan uygulayıp nazikçe ovarak sorunu çözebilirsiniz. Dilerseniz karbonat, limon suyu veya sirke kullanmak gibi doğal yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Ayrıca abiye elbiseler için özel olarak üretilen leke çıkarıcı ürünleri kullanmanız da mümkün. Unutmayın, önemli olan lekenin türüne ve kumaşın özelliklerine uygun bir çözüm bulur.

Kusursuz Güzellik için Abiye Elbiselerinizi Ütülerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Abiye elbise bakımı yaparken temizlik, leke çıkarma ve kurutma adımlarından sonra sıra ütülemeye gelir. Elbise ütülemek, zaten birçok kişinin zorlandığı bir iştir. Konu davet elbiseleri olunca ütüleme işinizi gözünüzde büyütmeniz olasıdır. Fakat korkmanıza gerek yok! Birkaç basit taktikle elbisenizi kolaylıkla ütülemeniz mümkün.

Abiye elbiseler hassas kumaşlardan yapıldığından dolayı ütüleme işlemine ayrı bir özen gösterilmelidir. İlk olarak ütünün üzerinden kumaşa uygun sıcaklık ayarı yapılmalıdır. Ardından kumaşın üzerine ütü bezi yerleştirilmelidir. Ütünün tabanı, doğrudan kumaşa temas etmemelidir. Düşük basınç kullanmak, küçük bölgelerde ütü yapmak ve kumaşı nemlendirmek de önemlidir. Bu adımlar, kumaşın yanmasını ve parlamasını önler. Aynı zamanda da kumaşın formunu korumasına da yardımcı olur.

Şifon veya Saten Abiyeler Nasıl Ütülenir?

Özellikle yazın katılacağınız davetler için gözünüz, Gizia’daki uçuşan şifonlarda ve parlak satenlerde kalmış olabilir. Şifon veya saten abiye elbise bakımının diğer kumaşlardan biraz daha zorlayıcı olduğu zannedilir. Ancak şifon veya saten abiye ütülemek, zannedildiği kadar zor bir işlem değildir. Bu hassas kumaşlardan yapılmış abiye elbiseleri ütülemek için şu beş adımı takip etmeniz önerilir.

 

  1. Ütü ısı ayarını düşük sıcaklığa getirin.
  2. Elbisenin tersini çevirerek ütüleme işlemini kumaşın arkasından yani giydiğiniz zaman içte kalan kısmında gerçekleştirin.
  3. Özel bir ütü bezi kullanın.
  4. Elbiseyi bölgelere ayırın. Ütüleme işlemini küçük bölgelerde, birkaç adımda tamamlayın.
  5. Kumaşı nemlendirin. Bunun için içine su doldurduğunuz bir sprey şişesinden ve cihazlarınızdan yardım alabilirsiniz.

 

Bu adımları uygulayarak abiyenizin yanmasını, parlamasını, yıpranmasını ve şekil değiştirmesini önlersiniz. Hassas kumaşlardan üretilmiş diğer abiye elbiselerinizi ütülerken de aynı adımları takip etmeniz mümkün.

Dantel Abiyeler Ütülenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dantel kumaşların hassasiyeti nedeniyle doğru ütüleme yöntemleri seçilmelidir. Dantel kumaşlar, yüksek sıcaklıktan ve aşırı basınçtan zarar görebilirler. Dolayısıyla ütünün ısı ayarını ve buhar basıncını hassas ayara getirmeniz gerekir. Kumaşın arka tarafını ütülemek de yine kurtarıcı bir çözümdür. Dikkatli olunmadığı takdirde dantel elbiseleri yüzünden ütülemek, kumaşın bazı yerlerinin takılıp kopmasına veya farklı hasarlar almasına yol açabilir. Bu taktikleri uygulayarak dantel abiye elbiselerinizi güvenle ütüleyebilirsiniz. Kumaşın zarar görmesini önleyerek abiye elbise bakımı başarıyla tamamlamış olursunuz.

Payet Detaylı Abiyeler Nasıl Ütülenmeli?

Doğum günü partileri için kıyafet seçimi sırasında birçok kişinin eli, payetli elbiselere gider. Fakat parti sonrası sıra, abiye elbise bakımına geldiğinde endişeye kapılabilirsiniz. Elbisenin payetlerinin dökülmesi, aklınızı kurcalayan en büyük risk olabilir. Nazik davrandığınız sürece payet detaylı elbiseleri ütülemek, son derece zahmetsiz bir işlemdir.

Payetler, küçük bir bölümdeyse elbisenin genelini kumaş özelliğine uygun şekilde ütüleyebilirsiniz. Bu işlem sırasında payetli kısımlara fazla yaklaşmamaya dikkat etmelisiniz. Ütüleme sırasında kolayca zarar görebilecekleri için payetlerin etrafından dolaşmanız yeterlidir. Ütüleme sonrasında payetleri fırçalayarak, detaylı bir temizlik yapmanız mümkün. Ancak illa ki payetli kısmı da ütülemeniz gerekiyorsa düşük ısıda hafif basınç uygulamaya dikkat edin.

İlk Günkü Işıltılarını Korumaları için Abiye Elbiselerinizi Nasıl Saklamalısınız?

Abiye elbise bakımının son adımı, saklamadır. Abiye elbiseler hassas kumaşlardan yapıldığından doğru saklama yöntemi önemlidir. Öncelikle kıyafetin saklanacağı ortamın kuru ve serin olmasına özen gösterin. Nemli ve sıcak ortamlar, elbisenin zarar görmesine yol açabilir. İkinci nokta ise elbiseyi askıda muhafaza etmektir. Katlamak, kıyafetinizin kırışmasına sebep olabilir ve formunu bozabilir. Ayrıca hava alabilen bir kılıf kullanarak kumaşın zarar görmesini önleyebilirsiniz. Bu adımları takip ederek, davet elbisesi bakımını tamamlamanız mümkündür. Böylece Gizia’dan aldığınız elbiselerinizi uzun süre saklayabilir ve sonraki kullanıma hazır bulundurduğunuzdan emin olabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.